top of page

Alles wat je moet weten over bagageboxen

Bijgewerkt op: 13 jun.


In deze blog vind je meer informatie over de verschillende typen en maten bagageboxen om je te helpen de beste bagagebox voor jou te kiezen.


Thule heeft een breed assortiment bagageboxen, zowel voor op het dak als voor op de achterklep. Onze dakkoffers, voor auto's die gewicht op het dak kunnen dragen, zijn ruim en eenvoudig te monteren. Voor auto's met een trekhaak kan een bagagebox voor achterop het voertuig de geschikte oplossing zijn.


Montagehandleiding bagagebox: Vind de beste bagagedrager voor op het dak

Vind de beste dakkoffer voor jouw auto en levensstijl met deze Thule-pasgids voor bagageboxen.


Bagageboxen zijn een geweldige manier om de verpakkingscapaciteit van jouw auto te vergroten. Of je nu de skipiste op gaat, met het gezin op vakantie gaat of gewoon meer ruimte nodig hebt, een bagagebox is een superveelzijdige oplossing.


Maar met alle verschillende soorten babageboxen en formaten, hoe weet je of deze op jouw auto past? En hoe zorg je ervoor dat alle spullen die je mee wilt nemen erin passen?


Deze pasgids voor de bagagebox van Thule is bedoeld om dit uit te leggen. We laten je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat de bagagebox op jouw auto past en hoeveel je in de verschillende formaten kan meenemen.

 

#1 Vind de beste bagageboxen voor op het dak voor jouw levensstijl

Bij het vinden van de beste dakkoffers gaat het erom eerst te beslissen wat je ermee wilt doen. Misschien hoef je alleen je ski's of kampeerspullen in te pakken, of een beetje van beide?


Hier zijn enkele keuzes van Thule voor de beste dakkoffer voor het avontuur dat jij plant:


De beste skiboxen en snowboardboxen:

Bijna alle Thule-dakkoffers doen dienst als skikoffers of snowboardkoffers. De dakkoffers met maat L en groter passen van 3 tot 7 ski's en van 3 tot 5 snowboards.


Thule-skikoffers en Alpine-formaat zijn onopvallende koffers die speciaal zijn ontworpen voor ski's. Ze zitten lager op de auto voor een strakke stijl en betere aerodynamica. Deze koffers functioneren het beste als skikoffers en niet als volumineuze lading.


Bagageboxen voor op reis:

Als je van plan bent uw dakkoffer te gebruiken voor lange autoritten over staatsgrenzen of nationale grenzen, moet de dakkoffer die je kiest hoger zijn voor omvangrijke uitrusting.


Voor sportlievelingen die een fiets of kajak mee willen nemen op hun reis, kies je voor een smalle dakkoffer in sportformaat. Deze laten meer ruimte op uw dakdrager over voor een fiets of kajakdrager.


Bagageboxen voor extra ruimte:

Het is een populaire optie voor stadsbewoners met kleine auto's om een dakkoffer toe te voegen om hun bagageruimte te maximaliseren. Als je een dakkoffer gebruikt voor dagelijkse klusjes, zoals het inpakken van de kinderwagen, boodschappen of een koffer naar het vliegveld, dan is een kleinere dakkoffer voldoende.


Enkele aanbevolen dakkoffers: neem een kijkje op onze webshop www.shop.droeshoutj.be/thuledakkoffers.

 

#2 Afmetingen dakkoffer

Dus je weet dat je een dakkoffer wilt, maar je weet alleen niet zeker welke maat je moet kiezen? De afmetingen van de dakkoffers variëren van S tot XXL. Maar welke maat het beste is, hangt allemaal af van wat je meeneemt.


Deze montagegids voor dakkoffers helpt je bij het kiezen van de juiste dakkoffer voor alles wat je inpakt. Bij Thule zijn de maten S, M, L, XL en XXL. Het inpakken van deze boxen kan er ongeveer zo uitzien:

 • Cargo box S (300L) Voor ongeveer: 3 personen (2-3 tassen van 60L) Perfect voor: een reis met je partner, familie of vrienden voor een weekendje weg.

 • Bagagebox M (360-400L) Voor ongeveer: 4 personen (3-5 paar ski's, of 3-4 tassen van 60L) Perfect voor: een kampeertrip of buitenavontuur met je familie of vrienden.

 • Bagagebox L (380-450L) Voor ongeveer: 4 personen (5-7 paar ski's tot 180 cm, of 3-4 ski's + 4 tassen van 60L) Perfect voor: een ski-uitstapje of kampeervakantie in de buitenlucht met het gezin of vrienden. (Zie afbeelding hieronder)

 • Bagagebox XL (500L) Voor ongeveer: 5 personen (5-7 paar ski's tot 200 cm, of 3-4 ski's + 5 tassen van 60L) Perfect voor: een familieskireis of een kampeervakantie in de buitenlucht (die nog meer inpakruimte nodig heeft). (Zie afbeelding hieronder)

 • Bagagebox XXL (610L) Voor ongeveer: 6 personen (5-7 paar ski's tot 215 cm, of 4-5 ski's + 6 tassen van 60L) Perfect voor: een skireis of buitenavontuur met een grote familie- of vriendengroep.

Onthoud ook altijd: Je kan niet meer meenemen dan het maximale draagvermogen van jouw autodak of het draagvermogen van de dakkoffer zelf.

 

#3 Thule boxen vergelijken: Thule Force XT vs. Thule Motion 3 vs. Thule Vector

Thule Force, Thule Motion XT en Thule Vector zijn drie ultramoderne dakkoffers die zijn ontworpen voor meer aerodynamica en meer gebruiksvriendelijkheid. Dus, wat zijn precies de verschillen?

Wat ze allemaal gemeen hebben:

 • Alle drie de boxen hebben een opening aan twee zijden, wat betekent dat je de box gemakkelijk aan beide kanten van de auto kunt openen.

 • Ze zijn ontworpen om zo aerodynamisch mogelijk te zijn.

 • Ze zijn allemaal gemaakt van stevig ABS-plastic dat slagvast is.

 • Ze gebruiken PowerClick-montagemateriaal, zodat je altijd weet dat je de box correct op jouw dakdragers hebt gemonteerd.

Thule Vector

Deze bagageboxen zijn de meest premium van de partij. Ze hebben alle functies van de Thule Motion XT, plus meer voor een nog soepeler gebruik.

De met vilt gevoerde binnenkant geeft jouw spullen extra bescherming, en het witte deksel en de LED-verlichting helpen je om jouw verpakking in het donker te zien.

Het versterkte deksel van de Thule Vector is het sterkst en geeft de box extra bescherming tegen schokken (hoewel alle Thule-laadbakken zijn gebouwd om veel kracht te weerstaan).


Thule Motion 3

Deze boxen kunnen oplopen tot XXL-formaten, de grootste afmetingen van de Thule-bagageboxen. Het heeft een hendel waardoor de box makkelijker te openen is.


Het heeft ook het SlideLock-systeem, een superhandige functie die het sluiten van jouw box super eenvoudig maakt. Dit betekent dat de box automatisch sluit wanneer deze wordt gesloten, zodat je hem met slechts één hand kunt sluiten. Het slotje geeft met een rode indicatieknop aan wanneer de box goed is afgesloten.


Thule Force XT

Thule Force is een veelzijdige bagagebox waarop je kunt vertrouwen om alle soorten bagage te vervoeren. Het is eenvoudig te monteren op uw dakdragers en klikt wanneer het goed is gemonteerd, zodat je weet dat je het goed hebt vastgezet.

Het kan ook aan beide kanten worden geopend (waar je dankbaar voor zal zijn als je aan verschillende kanten van de straat parkeert).


Grote vs. kleine bagagebox:

Grote bagageboxen zijn natuurlijk geweldig omdat er veel spullen in passen. Maar hou er rekening mee dat ze het brandstofverbruik meer beïnvloeden dan kleinere boxen.


Dat gezegd hebbende, de dakkoffers van Thule zijn ontworpen als enkele van de meest aerodynamische koffers op de markt, vooral de meer onopvallende Alpine-maten. Dus zelfs met een grote dakkoffer rij je soepel.

 

#4 Hoe je ervoor zorgt dat de bagagebox op jouw auto of SUV past?

Controleer bij het kiezen van een bagagebox of deze bij jouw voertuig past. Hier zijn enkele dingen om op te letten:


- Luikspeling


Luikspeling betekent dat jouw kofferbak volledig kan worden geopend zonder de dakkoffer te hinderen. Thule-dakkoffers zijn speciaal ontworpen zodat je jouw luik probleemloos kan openen. Weet je niet zeker of je de achterdeur van jouw auto kan openen met jouw nieuwe box?

Zo bereken je de luikspeling:

 1. Luikspeling:

  1. Open je kofferbakdeur helemaal.

  2. Meet vanaf het midden van de voorste imperiaal van jouw voertuig tot het punt waar het dak het luik raakt.

  3. Vergelijk dit aantal met de afmetingen 'Afstand voor' die in de gebruikershandleiding van de dakkoffer staan vermeld. Als jouw voertuig groter is dan het vermelde aantal, past die laadbak in jouw voertuig zonder contact te maken met je deur.

 2. Balkspreiding:

  1. Kijk ook eens naar de maximale balkspreiding. Dit is de afstand tussen jouw dakdragers. Als je balkspreiding de juiste maat heeft volgens de gebruikershandleiding van de dakkoffer, dan heb je volledige toegang tot de kofferbak.

Sommige dakdragers kunnen verder naar voren op je voertuig worden geschoven. Indien mogelijk kan dit ook helpen om luikspeling mogelijk te maken.


#5 Denk aan de dakdragers!

Thule-dakkoffers worden op de dakdragers van jouw auto gemonteerd. Als je al een dakdrager hebt, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn. Als je nog geen dakdrager hebt, hebben we een aantal geweldige opties!#6 Hoeveel mag er in jouw dakkoffer?

Dat hangt af van de maximale dakbelasting van jouw auto of dakkoffer.


Thule-dakkoffers hebben een laadvermogen van ongeveer 75 kg en de meeste voertuigen hebben dezelfde maximale capaciteit. Neem contact op met jouw autofabrikant om te zien of dat het geval is voor jouw auto.


Probeer bij het inpakken van jouw dakkoffer in het algemeen lichtere, omvangrijkere items zoals tenten, kleding of slaapzakken in te pakken.


#7 Je dakkoffer inpakken

Probeer voor een zo soepel mogelijke rit je bagagebox in te pakken met de juiste gewichtsverdeling.


De helft van je uitrusting moet in de ruimte tussen de dakdragers komen. De tweede helft moet aan beide uiteinden van de dakkoffer worden georganiseerd.


Bagagebox voor een SUV:

Bagageboxen passen op een breed scala aan voertuigen, niet alleen sedans en hatchbacks. Bagageboxen voor SUV's zijn hetzelfde als bagageboxen voor elk ander voertuig. Als jouw SUV de juiste luikhoogte en balkspreiding heeft, past de bagagebox op jouw SUV.


Bagageboxen zijn perfect voor bestelwagens en trucks. Ze passen stevig op Thule-dakdragers voor vrachtwagens en bestelwagens met behulp van een adapter.


Kan ik een dakdrager op het dak gebruiken met mijn elektrische auto?

Dit is geheel afhankelijk van de elektrische auto. Bij sommige elektrische en hybride auto's mag er niets op het dak worden geladen. Maar dat betekent niet dat je jouw dagen zonder boxen hoeft door te brengen.


Koffers voor achter de auto zijn een geweldige oplossing voor elektrische of hybride voertuigen waarvan er niks op het dak mag worden gedragen. Dit zijn bagagedragers die achterop uw voertuig passen, hetzij op de trekstang of op de trekhaak. Deze kunnen ook vol spullen worden ingepakt voor een kampeervakantie of roadtrip.


Heb je een hoge auto en wil je een opslagoplossing die lager bij de grond zit, dan zijn bagagedragers aan de achterzijde wellicht ook een goede optie voor jou.


Enkele aanbevolen trekhaakkoffers:opvouwbare trekhaak koffer opvouwbare trekhaak koffer

 

Oplossingen voor achteraan de auto


Laadoplossingen voor achteraan de auto zijn ideaal voor mensen die niets op het dak van hun auto willen hebben. Met een bagagebox voor achterop de auto kan je het bereik van je auto optimaliseren en van je compacte stadsauto een avontuurlijke auto maken!


Je hoeft geen grote auto te kopen om je gezin en spullen te vervoeren. De Thule bagageboxen voor achterop de auto maken van je compacte auto de perfecte gezinsauto waarin je de spullen kan opbergen die je nodig hebt voor dagelijkse boodschappen, een dagje golfen of een uitstapje naar je zomerhuis.


De voordelen van een "achterop de auto" oplossing


Neem al je spullen mee zonder afbreuk te doen aan het bereik van je elektrische of brandstofaangedreven auto.

Werkt voor auto's en elektrische auto's waarbij je niets op het dak kan laden.

Een veelzijdige oplossing die van een kleine auto een avontuurlijke auto maakt. Gemakkelijk in te pakken en bespaart ruimte op het dak voor meer spullen.

#1 Optimaliseert het bereik van je auto

Oplossingen voor achterop de auto brengen jou en jouw uitrusting verder...

De bagageboxen achterop de auto hebben geen invloed op je batterij of brandstofverbruik*. Dankzij de locatie van de bagageboxen achterop de auto, is dit een plek die van nature weinig windweerstand veroorzaakt. Met een bagagedrager voor achter de auto kan je je auto vol spullen pakken zonder dat dit grote gevolgen heeft voor het bereik van je elektrische auto of brandstofauto. Dit zal je helpen besparen op brandstof- of elektriciteitskosten.

#2 Voor elektrische auto's die geen zware dakbelasting aankunnen

Bepaalde elektrische voertuigen hebben beperkingen op het laadvermogen van het dak. Met een baggedrageroplossing achterop de auto hoef je je hier geen zorgen over te maken. Bevestig eenvoudig je fietsendrager of bagagedrager aan je trekhaak en maak je klaar voor het avontuur.

#3 Neem meer mee, ga verder

Als we zeggen dat oplossingen voor de achterkant van de auto je verder brengt, bedoelen we ook echt verder. Zowel interne testen bij het Thule Test Center als testen door externe bronnen hebben aangetoond dat een trekhaakbox tot minder brandstof- of stroomverbruik leidt dan helemaal niets aan de auto.


#4 Krijg een beter bereik met een bagagebox voor achterop de auto

Thule weet uit datamodellen en windtunneltesten bij het Thule Test Center dat een laadoplossing achteraan de auto zorgt voor een betere aerodynamica dan helemaal niets op je auto. In het begin lijkt het misschien vreemd: hoe kan je de luchtweerstand verlagen door een grote bagagebox aan de achterkant van de auto toe te voegen? Maar de resultaten spreken voor zich. Thule heeft in totaal 5400 km gereden in wisselende weersomstandigheden met een wagenpark van Volkswagen ID4, een van de meest populaire elektrische auto's op de markt. De resultaten waren op zijn zachtst gezegd interessant. Het gemiddelde verbruik (kWh/100km) van een auto met de Thule Arcos bagagebox voor op de trekhaak was 95%. Dit betekent dat toen Thule met de Volkswagen ID4 reed met de Thule Arcos gemonteerd, het bereik met 5%* toenam in vergelijking met de auto's zonder uitrusting. Dus op basis van de grootte van de batterij van de ID4 en het verbruik gemeten tijdens de testen, zouden we ongeveer 17 km verder kunnen rijden*. Deze gegevens worden ook ondersteund door computersimulaties die een vergelijkbaar resultaat lieten zien. Thule kon verder rijden - en tegelijkertijd meer spullen meenemen.

In het echt getest

Dit wordt ondersteund door een externe test door Vi Bilägare, het grootste automagazine van Zweden. Het werd opgericht in 1930 en bevat reisverslagen en testritten van auto's en auto-accessoires. Ze testten een dakkoffer en de Thule Onto bagagebox voor achterop de auto met zowel eleketrische als brandstofauto's. Vi Bilägare ontdekte dat de bagagebox voor montage op de trekhaak minder windweerstand veroorzaakt dan een dakkoffer en minder brandstof en elektriciteit verbruikt dan een auto zonder iets erop. "Een manier om meer pakruimte te krijgen zonder het energieverbruik te verhogen, is de nieuwste trend om een bagagebox op de trekhaak van de auto te monteren", leggen ze uit in hun artikel. "We ontdekten dat zowel de benzineauto als de elektrische auto iets minder verbruiken met de bak erop dan toen de auto helemaal leeg reed op het testtraject".

 

Een veelzijdige oplossing

Bagagedragers aan de achterkant van je auto zijn een veelzijdige oplossing die je een reeks creatieve manieren biedt om de laadcapaciteit van jouw auto te maximaliseren.


Verander je compacte stadsauto in een avontuurlijke auto

Met een bagagebox voor achter de auto kan je jouw compacte stadsauto op verschillende manieren gebruiken. Laad je fietsen op en trek de ene dag het onbekende in, en pak de volgende dag je koffers voor een weekendje weg. De keuze is aan jou, Thule biedt je de oplossingen.


Bespaart ruimte op het dak

Een oplossing voor achterop de auto bespaart ruimte op het dak van je auto voor andere sportdragers. Waarom zet je jouw bagage niet achterin en je fietsen of board op het dak?


Makkelijk om je spullen in te pakken

Sommige bagageboxen voor op de trekhaak zijn kantelbaar, andere zitten heel laag - maar beide soorten bieden je op elk moment gemakkelijk toegang tot de kofferbak van je auto. Een bagagebox voor achter de auto is ook gemakkelijker te laden of te lossen, omdat deze dichter bij de grond staat.


*Interne testen bij Thule tonen aan dat de bagageboxen voor achterop de auto een verbeterd effect hebben op het bereik van je auto. Veel parameters kunnen echter van invloed zijn op het brandstofverbruik of het bereik van je auto. Daarom kan je de resultaten zien die verschillen van die van Thule.

 

Voor- en nadelen: waarom kiezen voor een bagagebox op de trekhaak?

Waarom kiezen voor een bagagebox op de trekhaak? Hier zijn enkele voor-en nadelen van bagageboxen voor montage op de trekhaak om je te helpen de meest geschikte bagagebox te vinden.

Bagageboxen voor montage op de trekhaak zijn een geweldige manier om de spullen mee te nemen die je nodig hebt voor leuke buitenavonturen, ze zijn ook een slimme manier om meer opbergruimte toe te voegen aan een compacte stadsauto.


Voor- en nadelen van een bagagebox voor montage op de trekhaakVoordelen van een bagagebox voor montage op de trekhaak:

 • Super aerodynamisch. Dankzij de plaatsing van de bagagebox voor montage op de trekhaak achterop de auto is het natuurlijk een aerodynamische plek die geen invloed heeft op je brandstofverbruik of de actieradius van je elektrische auto*.

 • Minder luchtweerstand betekent dat je minder brandstof en elektriciteit verbruikt tijdens het rijden met je ingepakte bagage.

 • Het aerodynamische karakter van de boxen maakt ze ook superstil tijdens het rijden.

 • Ze bieden de mogelijkheid om toch spullen mee te nemen als je niets op het dak mag zetten, zoals bij sommige elektrische auto's.

 • Een uitstekende oplossing als je ruimte wilt vrijhouden op de dakdragers voor andere sportdragers.

 • De bagagebox voor montage op de trekhaak staat dichter bij de grond waardoor het inpakken van zware spullen eenvoudig is. Als je bijvoorbeeld een ouder bent die haast heeft, zal je het waarderen dat je de kinderwagen in de bagagebox achterop de auto kan steken zonder hoog te hoeven tillen.

 • Bepaalde bagageboxen voor montage op de trekhaak zijn te combineren meet fietsendrager.


Nadelen van een bagagebox voor montage op de trekhaak:

 • Met een bagagebox achterop heb je meer ruimte nodig dan met een dakkoffer, waardoor fileparkeren kan worden bemoeilijkt.

 • Aangezien bagageboxen voor montage op de trekhaak geen ski's kunnen vervoeren, is een dakkoffer of een skidrager een betere optie voor een skivakantie.


Maar wat is nu precies het verschil tussen een dakkoffer en een bagagebox voor montage op de trekhaak, en welke past het beste bij jou?


Twijfel je tussen een bagagebox voor montage op de trekhaak of een dakkoffer?

#1 Aerodynamiek

Dakkoffers zijn ontworpen om zo gestroomlijnd mogelijk te zijn om de luchtweerstand te verminderen. Thule ontwerpt enkele van de meest gestroomlijnde koffers op de markt. Ze zijn een geweldige optie voor auto's die iets op het dak kunnen vervoeren.


Het voordeel van bagageboxen voor montage op de trekhaak is echter dat ze zich achter de auto bevinden, op een plek die nauwelijks gevolgen heeft voor de luchtweerstand. Ze zijn een geweldige optie voor degenen die niets op hun dak willen/mogen dragen. #2 Positie op het voertuig Bagageboxen voor op de trekhaak worden achterop de auto gemonteerd. Hierdoor zijn ze ideaal voor elektrische voertuigen en andere auto's die geen zware last kunnen dragen op het dak.


Dakkoffers worden daarentegen op het dak geplaatst (wat de naam al aangeeft) en dat kan ook handig zijn. Bij alle dakkoffers kan je de kofferbak gewoon blijven gebruiken, en dakkoffers van Thule zijn speciaal gemaakt om de klep van de kofferbak niet te belemmeren.


Wil je met een bagagebox voor op de trekhaak toegang tot de kofferbak, dan moet je specifiek kiezen voor een box die wegdraait, naar beneden kantelt of laag genoeg zit zodat je toch toegang hebt tot de kofferbak.


Het voordeel van de bagagebox die achterop wordt gemonteerd is dat deze dichter bij de grond wordt geplaatst. Hierdoor kan je heel gemakkelijk al je spullen inpakken, omdat je je niet hoeft uit te strekken om de box te bereiken.


#3 Ski's meenemen

Dakkoffers zijn een geweldige optie voor het vervoeren van je ski's. Vooral de Thule dakkoffers in alpine formaat, die speciaal zijn ontworpen voor lange ski's tot 200 cm. In de grootste Thule dakkoffers passen ski's tot 215 cm.


#4 Denk aan de dakdragers!

Thule dakkoffers worden op de dakdragers van je auto gemonteerd. Als je al dakdragers hebt, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn. Als je nog geen dakdragers hebt, hebben we een aantal geweldige opties!Bron: Thule

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page