top of page

De juiste hogedrukreiniger kiezen voor consumenten - 6 tips

Ben je op zoek naar een hogedrukreiniger, maar is er teveel keuze? Weet je niet waar je op moet letten? Daar gaan wij je bij helpen!

#1 - Waarvoor heb ik de hogedrukreiniger nodig?

Je kan een hogedrukreiniger gebruiken voor talloze toepassingen:

  • het reinigen van je auto, fiets, tuingereedschap, tuinmeubels, ...

  • schoonspuiten van je terras, oprit

  • reinigen van je gevel

  • verstopte riool

Het is belangrijk om te weten wat je wenst te reinigen en hoe vaak je de hogedrukreiniger wenst te gebruiken. Wil je de hogedrukreiniger occasioneel gebruiken om af en toe je fiets, auto of ... te reinigen? Dan hoeft de hogedrukreiniger niet zo krachtig te zijn. Ga je voor intensief gebruik en spuit je graag je terras en/of oprit ook ineens schoon? Dan kies je beter voor een krachtigere hogedrukreiniger. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer aanslag, hoe krachtiger de hogedrukreiniger moet zijn.


#2 - Hoe krachtig moet de hogedrukreiniger zijn?

De werkdruk is de kracht van het water van een hogedrukreiniger. Deze wordt uitgedrukt in bar. Niet iedere werkdruk is geschikt voor elke schoonmaakklus. Hoe hoger de werkdruk, hoe grondiger je hardnekkig vuil kunt reinigen.


De werkdruk kan bij de meeste hogedrukreinigers ingesteld worden, let dus op de max. werkdruk. Hieronder een schema dat aangeeft hoeveel druk je nodig hebt voor bepaalde klussen:

Werkdruk

Oppervlakte die je wilt reinigen

<100 bar

Tuimeubels, moto, brommer, fiets, tuingereedschap

100-125 bar

Klein terras, auto, dakgoot

125-150 bar

Middelgroot terras, houten schutting, caravan/camper

150-200 bar

Groot terras, leidingen, riolering, zwembaden, stenen muren

Wil je toch met een lichtere hogedrukreiniger werken dan je eigenlijk nodig hebt voor de schoonmaakklus, hou er dan rekening mee dat het resultaat minder uniform zal zijn.


#3 - De wateropbrengst van de hogedrukreiniger

De wateropbrengst van een hogedrukreiniger geeft aan hoeveel water hij per uur verbruikt. Een hogedrukreiniger met hogere wateropbrengst heeft een groter reinigend vermogen, ook als de werkdruk dezelfde is. Hoe hoger de opbrengst, hoe makkelijker vuil weggespoeld kan worden.


#4 - Welke motor heb ik nodig?

Het geluidsniveau, de levensduur en de kracht van een hogedrukreiniger zijn afhankelijk van de motor. Een hogedrukreiniger kan twee verschillende soorten motoren hebben:

  • Een koolborstelmotor - deze heeft koolborstels die na verloop van tijd slijten. Een hogedrukreiniger met deze motor kan enkel gebruikt worden voor kleine schoonmaakklussen.

  • Een inductiemotor - deze maakt minder geluid en slijt niet. Deze hogedrukreinigers zijn geschikt voor zwaardere schoonmaakklussen.


#5 - Waarop letten voor de hogedrukslang?

De lengte van de hogedrukslang speelt ook een rol in het kiezen van een hogedrukreiniger. Deze kan verschillen per model. Voor het reinigen van je auto kan het handiger zijn om een langere slang te hebben, zo kan je makkelijker rondom je auto. Is de slang niet lang genoeg, dan kan je raad vragen om eventueel een langere slang aan te schaffen die geschikt is voor de hogedrukreiniger.

Sommige modellen hebben een (geïntegreerde) haspel, dit maakt het makkelijker om na het werken de slang van de hogedrukreiniger proper op te bergen.

Er zijn ook verschillen in de soort hogedrukslang:

  • Een textiel omwonden hogedrukslang - deze mag niet dubbel getrokken worden want dan knikt ze en gaat ze op het knikpunt na verloop van tijd lekken. Het voordeel is dat deze minder zwaar is.

  • Een staal gelagerde hogedrukslang - deze is erg sterk, flexibel en vormvast.

#6 - Welke accessoires heb je nodig bij je hogedrukreiniger?

Er bestaan veel accessoires om een efficiënte reiniging van uw oppervlakken mogelijk te maken. Denk maar aan een dakreiniger, rioolreinger, wasborstel, reinigingsmiddel, ...

Vaak wordt bij de aankoop van een hogedrukreiniger een basispakket accessoires geleverd. Daarnaast kan je deze ook apart bestellen. Wens je achteraf nog extra accessoires aan te kopen, let er dan goed op dat de hogedrukreiniger geschikt is voor de accessoire.

Klik op onderstaande link om meer te weten te komen over de accessoires die je nodig hebt om een bepaalde schoonmaakklus uit te voeren.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page